Nyckelpigor och litteraturfestival

Denna vecka hade vi bokstaven N som veckans bokstav. Vad passar då bättre än att fördjupa sig lite i nyckelpigor.

Eleverna har gjort egna nyckelpigor av stenar som de målat. Väldigt söta blev dom och får nu ligga och krypa omkring bredvid uggleträdet ett tag, tills de får följa med eleverna hem.

Att kunna skriva olika sorters texter är en viktig sak att träna sig i, för att så småningom kunna nå upp till kunskapsmålen. Vi har tränat en hel del på berättande texter och brev, men det är också viktigt att kunna formulera faktatexter. Vi har passat på att jobba med nyckelpigan såklart! Eleverna fick själva först skriva ner om vad de visste om nyckelpigan och sedan tog vi gemensamt reda på fler saker, utifrån frågor som barnen kommit på. Därefter fick barnen komplettera sina texter tills de kände sig nöjda. Detta arbete gjordes i iPad.

Idag har de återigen skrivit en faktatext om nyckelpigan, men med penna och papper istället för iPad. Med hjälp av dessa kan jag få syn på saker eleverna behöver träna mer på när det gäller handskrift, men också hur de ligger till i förståelsen av att formulera meningar, samt använda punkt och stora/små bokstäver.

Nästa vecka ska eleverna få skriva en berättande text utifrån en bild. Det gjorde vi också i vintras, så det blir intressant att se hur utvecklingen har gått.

Idag var vi på litteraturfestivalen och fick träffa Farzad äntligen! Han tog sig verkligen tid att besvara frågor som eleverna förberett och han pratade också om hur roligt (och viktigt!) det är att skriva. Jag hoppas eleverna blev ordentligt inspirerade :).

Med oss tillbaka till skolan fick klassen Farzads autograf och en hälsning. Vi har även en gruppbild med honom som jag skriver ut och ger till barnen nästa vecka.

Apropå nästa vecka; det ser ut att bli fortsatt soligt och varmt. Rensa gärna på barnens hyllor i hallen! Ta hem vintriga och urväxta kläder och se till att det finns extra-shorts, vattenflaska, keps eller annan huvudbonad och solkräm. Ta även en titt på sko/stövelhyllan i hallen! Vinterskor behövs inte längre, men däremot gummistövlar i passande storlek.

Det närmar sig Skansenutflykt också. Info om den mailar jag ut i början av nästa vecka, men ni föräldrar som anmält er att följa med dit är välkomna!

Ha en trevlig helg!!!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *