Känslor smittar

Den här veckan har vi, förutom det eleverna skrivit och berättat om, även haft avslut på våra värdegrundsveckor. Arbetet går förstås vidare, men eleverna har fått skriva ner några för dom viktiga värdeord och vad dessa betyder för dem, som vi sedan har prytt vårt värdegrundsträd med. Hela skolan hade ett gemensamt avslut i måndags där vi gick tillsammans mot scenen, med Emil längst fram på trumma, där vi sedan sjöng och lämnade ifrån oss våra värdeord.

Varje morgon börjar vi som bekant med en bild som vi reflekterar kring. Den här veckan har vi pratat lite extra om känslor och hur man kan smitta av sina känslor på andra. Det är ju bra när man ”smittar” av sig med kärlek och vänlighet, men tyvärr smittar även ilska och dåligt beteende av sig på andra och det vill ju vi inte! Vi har funderat kring det här och givit varandra bra exempel på hur man tex. kan få en arg och ledsen kompis att bli glad igen och hur man kan göra för att bemöta ilska som riktas mot en. Det är svåra saker det här och något man behöver träna på och reflektera kring många gånger.

Vi har även haft anledning att prata om hur svordomar och fula ord påverkar andra. Tyvärr har vi ett litet bekymmer med mycket fult språk just nu och jag försöker jobba med att bara för att man KAN massa fula ord så betyder inte det att man ska använda dem. Personer kan känna sig kränkta och bli ledsna av att få svordomar kastade på sig, vilket flera har fått erfara, så detta behöver vi såklart ha nolltolerans emot.

Ni som har barn som ofta tittar på Youtube, bör vara nyfikna på vad de tittar på och ställa frågor kring innehållet och samtala med barnen om vad de ser. Det är ett tufft klimat på youtube som våra barn behöver hjälp av oss vuxna att hantera. Vi måste hjälpas åt, ni där hemma och vi som arbetar med era barn här i skolan.

Önskar er en trevlig helg med några vackra höstmotiv från veckan som gått.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *